Mosul e unul. Cum procedam cand se multiplica?

Postat de: - 24/12/2009, 16:24 0 comentarii, 176 vizualizari

Treceam de curând prin piața Crângași. O precupeață (etnia nu e relevantă, dar poate atenua circumstanțele) vindea podoabe pentru pomul de Crăciun. Mai precis, era vorba de un sigur tip de produse, reprezentat de un Moș Crăciun de jucărie, cu niște beculețe care se aprindeau. Parcă și cânta o melodie, dar în hărmălaia din piață era greu să-ți dai seama, mai ales că eu nu după așa ceva mă uitam. M-a lovit însă brusc sloganul de marketing, altfel spus strigătura care agenta economică (iertat să-mi fie acordul) îndemna clienții să cumpere produsul. Suna exact așa :

AVEM MOȘURI CU INSTALAȚII

MosuriInstalatii

Comentariu pe text :

Deci, care râdeți și vă hliziți când vorbește Marean sau Eba, eu zic mai subțire ca habar n-aveți ce înseamnă ultimele evoluții în domeniul limbii române. Deci, limba română se modifică și ea, nu stă pe loc, apar cuvinte noi, altele nu se mai folosesc și -  atenție! – unele se corectează pur și simplu. Da, pentru că aici nu vorbim de o stâlcire, ci de o corecție. Deontologii limbii române ar face bine să-și iasă din aerele lor de șmecheri de Academie și să bage la cap cum stă treaba.

Deci, după cum se cunoaște, pluralul substantivului « coș » este « coșuri ». Fie că le ai pe față, fie că le ai pe acoperiș, tot coșuri se cheamă. Un coș, două coșuri. Toată lumea e de acord. Deci, ca să respectăm regula gramaticală, trebuie să o folosim și la cuvintele compuse. Adică să zicem « cocoș, cocoșuri ». Și mai ales, țineți-vă bine că nu glumesc : « moș, moșuri ». Acuma problema e că moșul, ca și cocoșul, sunt de genul masculin, și nu se cade ca la plural să-și piardă bărbăția. De aceea, în mod greșit s-a împamântenit în mintea vorbitorilor mai slabi de înger formula de compromis « un moș, doi moși », respectiv « un cocoș, doi cocoși ». Corect era să păstrăm regula formării pluralului, dar să menținem articolul masculin. Adică : « un moș, doi moșuri », și « un cocoș, doi cocoșuri ». Dacă refuzăm și ținem morțiș să aplicăm regula invers, atunci trebuie să o aplicăm peste tot, și dacă zicem « un moș, doi moși », să zicem și « un coș, doi coși ». Însă aici trebuie să ne întrebăm: cine a fost înainte, moșul, coșul sau cocoșul? Mulți ar fi tentați să creadă că primul a fost moșul, și că moșul avea un cocoș, respectiv unul sau mai multe coșuri. Greșit. După cum demonstrează istoria, primul a fost coșul, în care a fost pus moșul când s-a născut (deci când era bebe), și abia după ce el a crescut i-au apărut coșuri pe față (sau pe acoperiș, cum preferați). În ce privește cocoșul, și el urmează același traseul al devenirii, fiind mai întâi un ou într-un coș, apoi un pui de găină și abia la sfârșit un cocoș (în proprietatea moșului). Deci, mai clar de atâta nu se poate.

Un alt exemplu specific limbii române moderne este comprimarea exprimării. În exemplul de față, jucăria cântă, dansează și aprinde niște beculețe, toate în același timp. Dacă am vrea și noi să descriem, într-o singură frază, tot ce face jucăria, ar trebui să zicem : « avem moșuri cu dispozitiv mecanic care produce mișcarea, cu dispozitiv muzical care produce cântece de Crăciun și cu dispozitiv electric care produce lumină la beculețe ». Păi cine ar mai cumpăra moșurile respective? Toți potențialii cumpărători ar fi deja la capătul opus al pieței până s-ar termina de descris produsul. Deci, încă o dată, Academia Română să-și bage mințile în cap, că nu pe banii ei se pierd clienții din cauză de exprimări prea încâlcite. Deci, în cazul de față, a fost aleasă o soluție simplă și elegantă, care nu numai că reunește într-un singur cuvânt tot ce fac moșurile, dar mai lasă și loc pentru eventuale noi atribuții în viitor. Cuvântul « instalații » este simplu, atrăgător, și stârnește curiozitatea. Clienții vor da năvală ca să se lămurească cu ce fel de instalații sunt prevăzute moșurile: electrice, electrocasnice, sanitare, de artă contemporană, etc. Se vor grăbi să cerceteze dacă accesoriile moșurilor nu pot fi folosite și în scopuri casnice. Bunăoară, dacă moșurile sunt prevăzute cu instalație sanitară, cum ar putea fi aceasta folosită la îmbunătățirea circuitului apei în toaleta proprie, sau dacă e vorba de vreo instalație electrică, cum ar putea fi ea conectată pentru alimentare direct la stâlpii de înaltă tensiune de pe stradă. Nu vom răspunde la aceste întrebări în comentariul de față, ca să lăsăm celor interesați plăcerea de a dezlega singuri misterul, fiindcă acesta este de fapt și scopul sloganului.

Închei acest comentariu, după cum se cade, cu un citat din George Coșbuc (la plural Coșbucuri, ca și « trabuc, trabucuri »):

« Moșuri Crăciun cu plete dalbe

Au sosit deja prin pieți

Și-aduc instalații multe

Care face tot ce vreți. »

pixelstats trackingpixel

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web