Masina transatlantica

Postat de: - 26/05/2009, 15:11 4 comentarii, 294 vizualizari

De mai multe ori am observat prin Bucuresti masini cu numar de SUA sau Canada. Mai întâi, am vazut una chiar la mine în cartier, un jeep impozant, cum nu vedeai atunci (prin ’90 si ceva) pe strazi. Totusi, mai mult decat masina in sine m-a impresionat faptul ca omul venise tocmai din Michigan, United States, cu ea. Probabil ca tine mult la masina asta, mi-am zis, si pe aici pe la noi nu gaseste asa ceva.

Am mai vazut, în decursul timpului, prin diverse locuri prin oras, si alte masini cu numar de dincolo de ocean. În paralel, au început sa se gaseasca si la noi masini care de care mai atragatoare de atentie, plus ca a devenit din ce în ce mai clar ca în Europa, iata, masinile americane nu sunt deloc imposibil de procurat. Si atunci am început sa-mi pun întrebari. Ce motiv poti avea sa-ti aduci masina cu tine, din America tocmai în România? E o întreaga tevatura : acte, declaratii, asigurare, urc-o pe vapor, plimb-o cu vaporul, pazeste-o sau însoteste-o tot traseul (ori plateste pe unii sa faca toate astea), etc. Daca vii în vacanta, oare chiar sa fie mai rentabil si mai placut decât sa închiriezi o masina când ajungi aici? Daca te muti cu totul, oare sa fie mai simplu sa vii cu tot cu masina (si sa o înmatriculezi în România) decât sa o vinzi acolo si sa-ti cumperi alta aici?

Nu pricepeam si pace. Pâna când, zilele trecute, vad întâmplator o masina cu placuta de înmatriculare pe care scrie, clar si frumos: Ontario, Canada. Si când ma apropii si ma uit mai bine, era un Volksvagen (curat masina americana) model Passat de prin ’98. Si atunci m-a strafulgerat revelatia: gata, am priceput de ce merita adusa o asemenea masina cu atâta chin, tocmai de peste ocean. Nu pentru frumusete, nu pentru rentabilitate, nu pentru alte motive din astea stupide, ci pentru – ce altceva? – exact, pentru placuta de înmatriculare pe care scrie, de exemplu, Ontario, Canada. Pai sigur, ce te faci daca vii tocmai din Ontario, Canada, si rudele nu te cred ca locuiesti acolo? Sau daca te cred ca locuiesti acolo dar nu te cred ca ai un job si câstigi bani? Sau te cred ca ai job si câstigi bani, dar cred ca nu-ti permiti decât concedii cu buget redus? Pai nu trebuie sa închizi din start gura cârcotasilor? Si atunci, ce mijloc mai bun, mai inteligent, mai eficient si mai frumos poti gasi, decât sa-ti iei din garaj rabla cu numar de Canada si sa sfidezi tot Oceanul Atlantic si toata Europa cu ea? Pentru ca, degeaba râdeti, ea nu este o masina oarecare, ea este masina transatlantica, serie foarte limitata.

nr_masina1

 

In fine, daca le mai vine multora ideea asta n-o sa mai fie asa o raritate, dar nu-i nimic, pe masura ce trece timpul si prospera afacerile, ne putem gândi si la alte accesorii, cu care întreaga familie sa le poata face în ciuda invidiosilor, cum ar fi: bicicleta transatlantica, schiurile transatlantice, rulota transatlantica si, pentru iubitorii de animale, cotetul transatlantic!

pixelstats trackingpixel

4 comentarii la “Masina transatlantica”

 1. patrunjel says:

  Sincer, nu mi-ar fi dat prin cap explicatia asta. Adica din Germania pana in Romania rezulta mai scump decat din Germania pana in America si apoi Romania? Parca noi eram in UE si America nu, sau am inteles eu gresit?

 2. Cornel says:

  Te-ai gandit ca masinile, chiar si cele “curate” (care nu au fost furate), sunt mai ieftine in SUA? De exemplu, stiu sigur ca este mai ieftin sa cumperi un BMW X5 din SUA si sa-l aduci in container in RO, decat sa-l cumperi aici.

  In privinta placutelor, daca tot vrei sa vinzi masina, de ce sa dai banii pe acte pana nu ai cumparatorul?

 3. patrunjel says:

  Tare de tot. Mai tare ca Borat! Bravo, Kazahstan. Astia sunt de-ai nostri, e clar.

  Cu placuta, m-am gandit, clar merita tinuta macar ca amintire: as recomanda sa fie agatata de oglinda, desupra volanului, langa CD-uri, cruciulite, iconite, ciucurasi, zaruri si braduti alungatori de mirosuri…Ce frumos s-ar balangani si o placuta de Ontario printre ele, de colectie, ce mai!

 4. pelin says:

  Daca e treaba doar de placuta de inmatriculare, ar trebui sa vina cineva cu ideea de a muta doar placutele, nu si masinile – mai ieftin si ecologic :) Fara legatura direct cu asta… dar tot masini stranii. Kazakhstan-ul e Toyota country – cam 80-90% din masini sunt Toyota si Lexus. Partea funny e ca sunt aduse la mana a doua din Japonia (ceva distanta, totusi…) si au volanul pe dreapta. Numai ca in Kazakhstan nu se circula pe stanga, ca in Japonia, UK si alte cateva locuri, ci europeneste, pe dreapta. Concluzia e ca e destul de periculos sa traversezi strada, chiar si pe trecerea de pietoni. Curbele la stanga sunt si ele pline de neprevazut. Acum vreo doi ani au dat in sfarsit un decret sa fie mutate volanele pe partea buna. Costuri estimate cu mutarea volanului – cam 4-5.000 de dolari pentru o masina (de euro nu prea a auzit lumea pe-acolo). Si, evident, cu efectul secundar al stimularii unei noi ramuri economice – atelierele de mutat volanul de pe dreapta pe stanga.
  De ce n-am face la fel si cu placutele de Ontario?

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web