Furtul ca hobby

Postat de: - 09/12/2009, 13:10 0 comentarii, 323 vizualizari

Nu stiu cati bucuresteni mai au destul romantism in ei incat sa aiba chef sa priveasca, din cand in cand, cerul de deasupra capitalei, dar daca ar face-o, s-ar simti de fiecare data ca in jungla. O adevarata jungla, o raritate in spatiul european, in care cablurile tin loc de liane (mi-a spus cineva ca si in Albania a mai vazut ceva asemanator, dar sa nu ne lasam intimidati de concurenta).

sursa: apropo.ro

sursa: apropo.ro

Multe dintre acestea se desfasoara, cuminti, de la un stalp la altul. Mai sunt insa unele (deloc putine la numar) care se intind, rebele, intre stalpi si diferite ferestre sau acoperisuri de bloc, in pozitii care de care mai curioase, daca nu chiar aproape imposibile pentru cine le-o fi tras pana acolo. Intotdeauna m-am intrebat de unde vin si unde se duc exact acele liane, pardon, cabluri. Ce vreti, probabil ca imi placea prea mult Tarzan cand eram mic. Sau aventurile lui Sherlock Holmes, depinde, pentru ca scopul si cauza cablurilor de care va vorbesc reprezinta tot atatea mistere de solutionat.

Am vazut la un moment dat la televizor imagini dintr-un cartier cu probleme (Ferentari), unde autoritatile, suparate pe furtul de electricitate practicat de localnici, taiasera cablurile cu care acestia se conectasera direct la stalpi. Restul povestii, cu tenta electorala, n-am sa-l redau aici; ce vreau sa spun e ca eu, cu aceasta ocazie, am identificat o prima specie de liane, specifica regiunilor aride din punct de vedere financiar: cablurile cu care se fura electricitate.

sursa: apropo.ro

sursa: apropo.ro

Totusi, aceasta descoperire n-a fost nici pe departe suficienta, pentru ca am observat o multime de liane asemanatoare si in zonele imbelsugate ale Bucurestiului. La blocurile din Piata Unirii, de exemplu (trec des pe acolo). Era clar, nu putea fi vorba decat de alte specii de liane, crescute cu alte scopuri (logic, daca iti permiti sa dai peste 100.000 de euro numai pe o garsoniera, cu siguranta iti permiti si factura de la electricitate). In plus, nu toate cablurile aratau la fel. Tot observandu-le (ceea s-ar putea numi si „cable watching”) , am mai identificat o categorie, si anume cablurile de tip Internet. Spun de tip Internet fiindca nu am avut cum sa aflu la ce folosesc exact. Nu se stie de unde si din ce motiv, fusesera desfasurate intr-un mod inestetic dar, probabil de neevitat (presupun ca, daca ar fi putut sa se conecteze intr-un mod mai elegant si mai simplu, locuitorii acelor imobile ar fi facut-o, ca niste oameni subtiri ce sunt). Ori poate de vina sunt companiile respective, care au montat cablurile aiurea, din comoditate sau nepricepere, cine stie. Oricum, misterul nu era nici pe departe solutionat.

…Dimpotriva, misterul a inceput sa se adanceasca acum vreo 2-3 luni, cand am constatat ca o astfel de liana crescuse fix in fata ferestrei mele. Curios, am scos capul pe geam, m-am uitat in sus si in jos dar n-a fost chip sa-mi dau seama ce era cu ea. Am presupus ca ii trebuia cuiva, sau ca a cazut de undeva, sau ca unul din vecini isi amenajeaza ceva prin casa si a lasat cablul asa, provizoriu…in fine, m-am gandit ca lucrurile se vor lamuri de la sine.

Aiurea. Trecura saptamani, trecura luni si nimic. Cablul continua sa atarne, nevinovat dar insistent. Eu intre timp il mai neglijasem, preocupat fiind de misterele blocurilor din Piata Unirii. Dar intr-o zi, nemaisuportand presiunea, m-am decis sa rup pisica in doua si sa pornesc investigatia la propriul meu bloc. M-am uitat de afara sa vad exact de unde venea cablul. Venea de undeva de pe acoperisul blocului. Cel mai important: m-am uitat sa vad unde duce. Ducea fix la fereastra vecinei de la etajul doi. Si arata exact ca un cablu de Internet. Ca sa lamuresc totul, trebuia sa aflu raspunsul la eterna intrebare a detectivilor: in ce scop? (sau: cui ii foloseste?).

Aici m-am cam blocat, fiindca vecina respectiva este fiica unui VIP, mare lider care apare pe la televizor. Isi renoveaza complet casa odata la fiecare 3 ani (asta stiu sigur dupa zgomote si dupa sacii de moloz de care ma impiedic cand cobor). Are masina, termopane la geamuri si balcoane, are tot ce-i trebuie…ce mai, nu e genul cuiva care sa nu-si permita factura la Internet (adica vreo 20 RON pe luna). Plus ca e fiica lui…taica-su, fata subtire si educata.

Poate ca a vrut sa fixeze liana de pervazul ei, ca sa nu mai atarne, mi-am zis eu. Noroc ca dilemele n-au durat prea mult, fiindca m-am intalnit cu alta vecina, pe care intamplator o macina aceeasi problema. Fiind cu casca de detectiv pe cap, n-am ezitat sa o descos. Sunt cabluri prin care se fura Internet, sustinea vecina, drept urmare ea recomanda sa fie taiate fara drept de apel.

Mi-era greu sa cred asa ceva despre vecinica de la doi, dar in scurt timp m-am intalnit cu ea si am avut ocazia sa lamuresc totul. Am facut pe naivul si m-am plans de cablul care atarna. Da, era un cablu de Internet si da, ea era beneficiara. Nu s-a jenat sa recunoasca si nici nu a protestat cand i-am spus ca se propusese deja taierea respectivului cablu (semn ca nu avea nicio pretentie cu privire la legitimitatea acestuia). Deci, vorba cantecului: no doubt!

Desigur, o intrebare va ramane, probabil, pentru mult timp in mintea mea, si anume banalul „de ce?”. De ce, cand nu mai stii ce sa faci cu banii, sa te complici atata ca sa intinzi un cablu ilegal (si in vazul tuturor pe deasupra) numai ca sa eviti sa platesti o factura de 20 RON pe luna?

Nu-mi ramane decat sa cred ca e vorba de un hobby! Un furt marunt pentru individ, dar un hobby mare pentru comunitate. O fi la moda, din moment ce e practicat pe scara atat de larga! Voi ce parere aveti?

pixelstats trackingpixel

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web