Zodia egoismului

Postat de: - 19/12/2009, 12:41 3 comentarii, 155 vizualizari

Toti amicii mei, daca-i intrebi, simpatizeaza cu ideile ecologiste. Toti sunt de acord ca poluarea nu e buna, ca planeta trebuie protejata, ca trebuie sa avem grija de viitorul copiilor nostri, etc.

Totusi, nu stiu daca doi sau trei dintre ei au semnat vreodata vreo petitie in favoarea unei actiuni ecologiste de bun simt, chiar si atunci cand aceasta le-a fost adusa sub nas. Nu stiu daca doi sau trei au calcat vreodata intr-un ONG sau au macar idee despre ce inseamna, la modul concret, sa faci voluntariat (in afara de faptul ca nu iei bani pentru asta). Nu stiu daca doi sau trei dintre ei au incercat macar o data sa convinga pe cineva, de pilda, ca a cumpara o masina mare si gurmanda nu e un comportament de admirat, sau ca a face ceva pe gratis nu inseamna neaparat sa fii fraier. In general, nu stiu cati dintre ei au facut cu adevarat ceva care ar putea sustine, cu exemple concrete, principiile de actiune sociala si de comportament social pe care ei isi imagineaza ca le sustin.

Mai rau, cunosc cazuri de oameni care, desi sunt implicati intr-o directie anume (sa zicem, de partea societatii civile), nu sprijina si nu participa dinadins la intiative absolut similare pe care le promoveaza altii, din motive meschine de genul: fiindca n-a fost ideea mea, pe mine nu m-a intrebat nimeni, cine e ala ca sa mai iau eu dupa el, nici pe mine nu ma ajuta nimeni, nu pot s-o sufar pe tipa aia (ce naiba cauta acolo, cand asta e treaba de barbati), ideea e buna dar eu as fi facut altfel, am sa fac eu asta de unul singur mai incolo ca sa le arat cum se face, de ce i-as ajuta eu sa-si faca publicitate pe gratis, nu e drept ca ei sa iasa atata in evidenta cand eu am muncit mai mult pentru chestia asta…eu, eu si iar EU.

Pentru motive de nimic, astfel de oameni calca practic in picioare cauzele pe care pretind ca le sustin sau ca le simpatizeaza. Nu, faptul ca nu-ti plac ochii celui care a luat initiativa sau faptul ca ti se pare ca respectivii nu s-ar descurca la fel de bine ca tine nu sunt motive sa le intorci spatele. Degeaba te dai om civilizat si modern daca nu te poti abtine sa fii egoist. Inseamna ca, de fapt, nu-ti pasa. Pentru ca egoistul este un om care nu poate avea alta cauza decat el insusi.

Am cunoscut oameni care nu s-ar alatura in ruptul capului unui demers anume, doar pentru ca nu li se pare cool, pentru ca nu e la moda, pentru ca nu vine multa lume sau nu vin toti amicii lor ca sa poata forma o masa critica dominanta. Sunt oameni care traiesc in permanenta cu convingerea ca sunt la intrecere cu toata lumea, chiar si cu prietenii lor, ca initiativele lor sunt la concurenta ale celorlalti, ca blogurile lor sunt la concurenta cu ale celorlalti, ca ideile lor sunt la concurenta cu ale celorlalti, drept urmare a accepta initiativa sau impresiile sau ideile cuiva echivaleaza automat cu o subminare a propriei reputatii si autoritati. De fapt, a propriului ego.

La urma urmei, toate aceste lucruri nu se exclud reciproc. Poti sa-ti urmezi propriile initiative si in aceleasi timp sa sprijini si demersurile altora, poti sa contribui la propriile actiuni si in acelasi timp sa-i ajuti si pe altii care incearca ceva similar, poti sa fii lider in unele cazuri si in alte cazuri sa-i urmezi pe altii. Trebuie doar sa accepti ca numai perceptia ta limitata este cea care iti omoara alternativele, si nu faptul ca alternativele respective ar fi concurente. Toti avem un ego, dar asta nu ne da dreptul sa fim cat de egoisti am putea sa fim.

De fapt, mie mi-e ciuda nu pentru ca ma lovesc de tot soiul de orgolii, ci pentru ca vad asemenea porniri la oameni pe care altminteri ii apreciez in foarte multe privinte. Oameni care au ceva in cap, oameni care au o educatie, oameni care incearca sa traiasca dupa niste principii, oameni care constituie, in mare parte, lumea buna, crema societatii. De asta mi-e ciuda, cand vad cum, din cand in cand, e de ajuns un mic moment de lene sau de indiferenta, e de ajuns sa se strecoare putina invidie sau putina frustrare, pe scurt, e de ajuns o buturuga mica de egoism, ca sa se impotmoleasca si sa se compromita pana si cea mai nobila dintre cauze.

pixelstats trackingpixel

3 comentarii la “Zodia egoismului”

 1. glady says:

  ca mai sunt mici rivalitati intre unii si altii astea sunt cazuri izolate.cel mai rau mi se pare ca restul(adica imensa majoritate a societatii)nu misca un deget pentru nici un fel de actiune a soceitatii civile.aicea ai pus foarte bine punctul pe “i”. Poate sunt de vina tristele amintiri cu munca patriotica din epoca de aur.popor de traumatizati care nu mai misca nimic.asta suntem.

 2. Cobalt says:

  Oare citi ecologisti convinsi ar fi dispusi sa renunte la animalul de companie pentru ca este daunator pentru mediu?
  (http://news.yahoo.com/s/afp/20091220/sc_afp/lifestyleclimatewarminganimalsfood).

  Urmand aceiasi logica, desigur, masura mai radicala ar fi sa renunte la el insusi :P

 3. mihai says:

  Banuiesc ca ai avut experiente de genul acesta mai mult cu ong-urile mari…Oricum, am lucrat si eu ceva in domeniu si stiu ce spui…ai dreptate,este o mare dezamagire, dar nu cred ca se limiteaza la ong-uri, cred ca e o problema sociala, de mentalitate (specific romaneasca).

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web