Sfantul Toma, indureratul

Postat de: - 11/04/2010, 11:34 1 comentariu, 155 vizualizari

Sfântul Toma e cunoscut de toata lumea ca “necredinciosul”. Despre el stim ca, nefiind initial de fata cand Hristos s-a aratat apostolilor, nu a crezut in Inviere, spunând ca nu va crede pana nu va vedea cu ochii lui. Cand Hristos li s-a aratat Apostolilor pentru a doua oara, Toma a fost prezent si, vazand, a crezut.

Dar oare sa i se fi aratat Hristos lui Toma ca sa-l “convinga”? Oare necredinta lui Toma sa fi fost cea care sa fi provocat totul?

Mie mi-e greu sa cred acest lucru. E plin Pamantul de necredinciosi si Hristos nu vine sa li se arate. Chiar si in vremurile acelea, era plin de oameni care crezusera in Hristos, vazusera minunile pe care le facuse, dar nu puteau crede in Invierea Sa. De ce nu li S-a aratat si lor?

Eu cred ca nu necredinta, ci dragostea si durerea lui Toma au fost cele care L-au chemat pe Hristos sa i se arate. Desigur, e doar o supozitie, dar…

Incercati sa va imaginati cum v-ati simti daca ati pierde pe cineva foarte, foarte drag. Imaginati-va disperarea, suferinta care v-ar cuprinde. Si imaginati-va, apoi, ca auziti despre persoana respectiva ca nu a murit, de fapt, ca s-a intors, si ca s-a aratat tuturor celor apropiati. Si nu a aparut o singura data, ci in diferite ocazii (sa ne amintim ca, mai intai, Hristos s-a aratat mironositelor, langa mormant…). S-a aratat tuturor, numai voua, nu. Ati vrea din tot sufletul sa credeti ca s-a intors, nu-i asa? Dar in acelasi timp, va doare ca ati fost “omis” de la bucuria intoarcerii si ati vrea sa intelegeti de ce. Cu ce ati gresit? Oare a vrut sa va evite? Cum e posibil, cand stie cata iubire ii purtati in suflet si cat de mult ati suferit? Ba chiar, de atata ciuda si mahnire, ati umbla de colo-colo, strigand sus si tare ca nu credeti nimic, sfidandu-l pe cel drag sa vi se arate, si sperand in secret ca o sa va auda…

Amintiti-va cum reactionati de obicei atunci cand cineva va anunta o izbanda la care nici nu mai sperati. Un examen luat, desi stiati ca ati gresit la majoritatea intrebarilor. O reusita la un concurs in care aveati sanse minime. Vindecarea unei boli de care nu mai credeati ca veti scapa. Eu cred ca, in astfel de situatii, cu totii spunem ceva de genul: “Nu pot sa cred! Glumesti, nu-i asa? Chiar e adevarat? Nu se poate!”. Dar asta nu pentru ca nu credem, ci pentru ca ne-am dorit foarte mult acel lucru si am suferit gandindu-ne ca nu avem sanse sa-l obtinem. Suntem circumspecti, pentru ca stim ca bucuria ar fi enorma, dar trebuie sa fim atenti daca ne dam voie sa o traim. Trecerea de la suferinta cea mai adanca la fericirea cea mai mare e un proces delicat care, daca nu e intemeiat, ne poate arunca inapoi intr-o suferinta si mai mare. Dorinta de a crede si de a ne bucura e atat de puternica in noi, incat stim ca, daca o eliberam, va exploda pur si simplu, ne va transfigura. De aceea, incercam sa fim cat mai prudenti.

Incercarea Apostolului Toma mai poate sugera, in mod paradoxal, si ca Dumnezeu nu ne impune sa credem fara a cerceta. Iata, Hristos nu-i pretinde lui Toma sa creada orbeste, se lasa cercetat de acesta, îl da voie sa-I atinga ranile. Insa motivul cercetarilor, cred eu, e cel care face diferenta. Nu simpla curiozitate sau indoiala, ci iubirea e cea care il apropie pe om de Dumnezeu…

pixelstats trackingpixel

1 comentariu la “Sfantul Toma, indureratul”

  1. Melly says:

    Foarte corecta observatia ! Apostolul Toma nu era necredincios, a avut doar un moment de indoiala in spusele altora si dorinta de a se convinge singur…Ceea ce i-a sporit si mai mult credinta, caci: « Celui ce are i se va da», si de la cel ce n-are i se va lua si ceea ce (i se pare ) ca are… Ca urmare, el a propovaduit Evanghelia la mai multe si mai indepartate neamuri decat ceilalti apostoli, ajungand pana in India.
    In Vietile Sfintilor se povesteste ca la Adormirea Maicii Domnului, apostolul Toma nu a putut ajunge odata cu ceilalti apostoli, sa-si ia ramas bun, ci abia dupa trei zile de la inmormantare. Vazandu-l atat de indurerat, ceilalti apostoli au hotarat sa deschida mormantul ca sa o vada si el. Dar mormantul era gol, si astfel s-au convins ca Maica Domnului a inviat si a fost dusa la cer de Fiul ei !

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web