Miraculosul efect placebo

Postat de: - 03/05/2009, 12:54 3 comentarii, 234 vizualizari

Am citit undeva că rata de succes a efectului placebo este, în medie, de peste 30%, putând ajunge chiar până la două treimi din cazuri în condițiile unor așteptări intense.

În cazuri grave, rata este mai mică, în timp ce în cazuri mai ușoare (dureri de cap, astenii, etc.) efectul placebo poate fi responsabil chiar pentru mai mult de 50% din ameliorări sau vindecări. Teoretic, asta înseamnă că, în multe din cazurile cu care ne confruntăm cu toții în viața de zi cu zi, avem cel puțin tot atâtea șanse să ni se amelioreze/vindece o afecțiune atunci când nu luăm niciun medicament, decât atunci când luăm vreunul.

Am citit chiar despre cazuri de placebo în domeniul chirurgiei: oameni cărora li s-a făcut o falsă operație (o taietură care apoi a fost cusută la loc), și s-au comportat identic cu cei care fuseseră operați după toate regulile. Invers, oameni care erau perfect sănătoși s-au îmbolnăvit după ce au fost diagnosticați greșit cu o anumită boală. Mai nou, am auzit de folosirea hipnozei în loc de anestezie: în timpul operației, pacientul e conștient și poate chiar conversa cu cei din jur, dar nu simte nimic. Se pare că în Belgia această metodă e practicată în mai multe spitale.

Ne putem întreba, pe bună dreptate, la ce mai folosesc atâta știință și industrie farmaceutică, sau dacă merită să dăm o gramadă de bani numai pentru câteva procente de șansă în plus față de placebo, sau pentru ce trebuie să cercetăm atâta tot soiul de substanțe și terapii, în loc să studiem și să controlăm mai bine efectul placebo.

Se pare totuși că lucrurile nu sunt chiar așa de simple nici cu efectul placebo. El nu reușește nici pe departe la fel de bine atunci când individul e conștient că e supus unei astfel de “terapii”. Renumita pastilă de zahăr poate avea efecte miraculoase atunci când individul e convins că ia, de pildă, un analgezic puternic, dar își pierde magia deîndată ce acestuia i se comunică adevărul. Cu toții știm că, atunci când suntem bolnavi sau ne doare ceva, nu e deloc de ajuns să ne repetăm într-una “mă simt bine” sau “o să mă fac bine repede” sau altele asemenea, și pare că nu e de ajuns nici măcar să ne dorim din suflet să ne treacă durerea sau boala, încercând să ne autosugestionăm în acest scop. Mie acest fenomen mi se pare mai interesant decât efectul placebo în sine. Ce să însemne oare?

Sigur, se poate interpreta că de fapt conștiința noastră are nevoie să fie “pacalită” sau adormită, ca să lase subconștientul să lucreze. Sau că subconștientul însuși trebuie cumva păcălit. Ìnsă pentru asta, se pare că autosugestia nu e de ajuns sau chiar nu funcționează deloc. Chiar și atunci când funcționează, conform eficienței constatate ar însemna că diferența între placebo și autosugestie este similară celei dintre hipnoză și autohipnoză: pur și simplu, e mai greu și durează mai mult să te convingi tu pe tine decât să te convingă alții. De ce?

E clar că nu are de-a face cu faptul de a ști sau a nu ști adevărul despre puterea de vindecare a unui tratament sau altul. De exemplu, eu dacă știu cu certitudine că am peste 50% șanse să mă vindec de astenie prin propriile mele forțe decât prin tratament medicamentos, acest lucru ar trebui să fie de ajuns ca să mă vindec. Dar nu e așa. Abia când mi se administrează pastila (fie ea și de zahăr sau o simplă vitamină), se mobilizează și resursele organismului meu.

De aici și mirarea mea filosofică. Eu cred că astfel de observații sugerează că mecanismul de tip placebo funcționează mult mai mult pe baza credinței (convingerii) decât a voinței (autosugestiei), tocmai de aceea produce rezultate atunci când e administrat/provocat de factori exogeni, nu de individul în cauză. El ne arată, de fapt, că omul este astfel conceput încât trebuie, are nevoie, îi este vital să creadă într-o forța exterioară sieși, care are puterea de a actiona înspre binele lui mai presus de propriile sale forțe.

pixelstats trackingpixel

3 comentarii la “Miraculosul efect placebo”

 1. D. says:

  Simpatic articolul. Sfarsitul e neasteptat si apoteotic: PLACEBO IS GOD !!!
  Imi plac chestiile care se termina in felul asta,de multe ori scotand din anonimat continutul cartii, filmului sau chiar al unui articol.

  • santal says:

   Tot ce am vrut sa spun e ca placebo, in opinia mea, este o manifestare a credintei intr-o forta exterioara si superioara in acelasi timp. Daca o astfel de credinta este fondata sau nu…nu acesta era obiectul discutiei si fiecare alege ce varianta de interpretare vrea. Orice extensie metafizica la acest context este mai degraba carteziana, o transpunere a lui “sum, ergo Deus est”.

 2. schimbare says:

  “Cu toții știm că, atunci când suntem bolnavi sau ne doare ceva, nu e deloc de ajuns să ne repetăm într-una “mă simt bine” sau “o să mă fac bine repede” sau altele asemenea, și pare că nu e de ajuns nici măcar să ne dorim din suflet să ne treacă durerea sau boala, încercând să ne autosugestionăm în acest scop. Mie acest fenomen mi se pare mai interesant decât efectul placebo în sine. Ce să însemne oare?”

  Cu totii stim ca nu functioneaza sa repetam … si atunci nu functioneaza. Cu totii stim ca daca iei o “pilula” te faci bine . Si atunci functioneaza chiar daca inauntru e doar zahar. Ce e mai interesant este ca exista si efectul nocebo! La administrarea unui presupus medicament apar manifeste efectele adverse ale acelui medicament desi e doar zahar.
  Efectul placebo este amplificat de marimea mica a pastilei, culoarea rosie si a unui gust intens neplacut. Asta nu face decat sa intareasca convingerea noastra ca medicamentul este asa de eficient ca uite ce putin iti da si iti trece (marimea), culoarea rosu simbolizeaza actiunea si gustul dilutia (un gust intens neplacut sugereaza o concentratie mare de substanta activa).
  Si asa ajungem la vorba: Esti ceea ce mananci! Adica o pilula mica, amara si rosie. Tu cine esti? Eu sunt schimbarea :)

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web