Fatalismul nostru cel de toate zilele

Postat de: - 02/04/2009, 18:51 0 comentarii, 151 vizualizari

Traim sub semnul fatalismului mai mult si mai des decât ne-ar placea sau decât ne dam seama. Lista exemplelor de mai jos cred ca e relevanta în acest sens si ramâne deschisa…Ea porneste de la diferite manifestari ale fatalismului care domina la ora actuala, dar care dezvaluie, în profunzime, o bogata tipologie.

1. Starea de criza
Criza economica de acum, daca o luam ca exemplu, a fost si este perceputa ca un fel de tsunami. Tot ce putem face e sa asteptam sa vina si sa treaca. Unii (în special în presa) se straduiesc sa calculeze prin mijloace numai de ei stiute momentul impactului sau, cel putin, urmatorul moment decisiv (care ne va duce, evident, catre mai rau). Dupa care toata lumea paralizeaza în asteptare. Iar daca se “raceste” o criza, apare imediat alta. Vorbim, deci, de o categorie vasta care poate include: destramarea coalitiei, epuizarea rezervelor valutare, saracirea bugetului, epuizarea petrolului sau a altor resurse, încalzirea climei, proliferarea terorismului, implantarea cu cipuri a populatiei, prabusirea iminenta a bancilor, explozia inflatiei si a somajului, etc. Categoria aceasta se poate defini, pe scurt: “fenomene umane tratate ca fenomene ale naturii”.

2. Maleficele grupuri de interese
Este vorba de acelasi tip de fatalism care favorizeaza adeziunea la o teorie a conspiratiei sau alta. De fapt, noi suntem condusi de mafie, de rusi, de evrei, de comunisti, de masoni, de grupul Bilderberg, de Bill Gates sau, pur si simplu, de o birocratie strivitoare. Faptul ca avem libertate de alegere si de decizie e o iluzie. Ei ne conduc din umbra si falsifica orice rezultat al vreunei actiuni împotriva lor. Deci, ce poate face un individ de rând sau altul? Nimic. Categoria aceasta se poate subintitula, generic: “raul învinge întotdeauna”.

3. Sfârsitul lumii
Acesta e fatalismul de tip mistic. El poate capata nuante de tip “toti murim într-o zi”, “lumea se duce oricum de râpa”, “dreptate e doar pe lumea cealalta” etc. Obsesia lui 2012 e doar cea mai noua si mai la moda manifestare a acestui tip de fatalism. Se inverseaza polii, vine o noua era glaciara, disparem cu totii, vine Judecata de Apoi, vin extraterestrii etc…Ce sa ne mai revoltam acuma, ce sa mai încercam sa schimbam ceva, oricum se va alege praful de toate. O categorie aflata sub retorica egida: “daca tot murim, ce mai conteaza?”

In toate cazurile, fatalismul nu reprezinta doar o viziune pesimista si nu e deloc inofensiv, asa cum ar putea parea la prima vedere. Fatalismul este periculos pentru ca întretine sau creeaza iluzia neputintei si, deci, pasivitatea. Sau, mai rau, fatalismul e un soi de paravan al carui scop e sa scuze pasivitatea.

Neputinta e o iluzie în toate cazurile de mai sus. Ea hipnotizeaza si paralizeaza mase întregi de oameni, care altfel ar putea muta si muntii din loc, daca ar vrea. În loc de asta, însa, fiecare traieste cu sentimentul ca e singur, izolat, marginalizat…si crezând ca nu poate face nimic ajunge cu adevarat o victima. De fapt, propria lui atitudine îl condamna, înainte de toate. Mase întregi de victime imaginare, anesteziate de o teama imaginara, imobilizate în lanturi imaginare si macinate de o singuratate imaginara…iata peisajul în care traim!

De-a lungul istoriei, omenirea a experimentat numeroase crize economice, razboaie sângeroase, aliante fatale, rasturnari de regimuri, despoti, boli si lipsuri de tot felul, amenintari cu bomba atomica. Nimic din toate acestea n-au distrus-o. Nimic dintre acestea nu reprezinta mari mistere ale universului, pe care mintea umana sa nu le poata patrunde. Nimic din toate acestea nu reprezinta rezultatul a cine stie ce legi implacabile ale naturii, pe care omul sa nu le poata schimba. Nimic din toate acestea nu e, de fapt, fatal; daca ajunge astfel, e doar din neglijenta, comoditatea sau lasitatea noastra.

pixelstats trackingpixel

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web