Nunta muta

Postat de: - 10/05/2009, 13:46 5 comentarii, 215 vizualizari

Tema e genial aleasă. Cu atât mai grăitoare și tulburătoare cu cât are la bază un fapt real.

NuntamutaLa început, filmul mi-a evocat o atmosferă gen Moromeții, cu influențe din Kusturica și accente de realism magic. O combinație reușită, de-a dreptul încântătoare. Pe acest fundal, se conturează metafora absolută a rezistenței spiritului românesc în fața comunismului de import sovietic. Și nici că se putea imagina o situație mai absurdă, sau o rezistență mai firească, din care umorul e nelipsit. Finalul, însă, lasă în urmă și balcanismele, și magicul, și comedia burlescă, pentru a dezvălui abrupt o realitate tragică, cu atât mai oribilă cu cât în spatele ei se ascunde istoria a zeci de ani de comunism, cu numeroasele și anonimele ei victime.

Nu vreau să spun prea multe despre subiect, pentru că filmul realmente merită văzut și ideea nunții mute, gustată din plin. Tot ce vreau să spun e că mă bucur nu doar că am văzut acest film, ci mă bucur că s-a făcut un astfel de film. Cred că niciun alt film din tot ce s-a turnat după revoluție despre anii comunismului nu aduce pe ecrane o poveste atât de puternică, impresionantă și în același timp reprezentativă. Cred că Mălăiele trebuie felicitat nu doar pentru îndrăzneala de a debuta ca regizor, ci și pentru îndrăzneala (și inspirația) de a fi ales un asemenea subiect.

Nu în ultimul rând, acest film este de aplaudat și pentru faptul că – lucru mai rar decât ne-ar plăcea să credem – nu se sfiește să fie anti-sovietic, cu aceeași franchețe cu care alte filme, mult mai numeroase, se arată anti-fasciste, și din motive la fel de îndreptățite.

NB Criticimea snoabă care a leșinat de plăcere la 4,3,2 (dar și la acela, numai după ce a luat premiu la Cannes), cum era de așteptat, a strâmbat din nas în fel și chip la Nunta mută, vazând ca de obicei numai copacii și nu pădurea. Evident, disecat cadru cu cadru, Nunta mută nu reprezintă o realizare cinematografică ieșită din comun; normal că sunt vădite influențele de tot felul, de la Chaplin la Kusturica, normal că se mai simt, pe alocuri, unele stângăcii sau chiar alegeri mai puțin inspirate. Dar, în ansamblu, filmul spune povestea, iar regizorul îi conferă personalitate (fie și numai prin modul în care combină abordările…) , iar asta e cel mai important. E un film făcut cu suflet, cu sensibilitate, cu și despre oameni vii.

pixelstats trackingpixel

5 comentarii la “Nunta muta”

 1. opium says:

  cum? gosh administrator, traim intr-o alta lume azi! Mai piperata :) in care piper linkuieste cronica lui de pe alt site, care alt site trimite catre alte 10 site-uri ici si colo. Probabil si spre asta din cand in cand. si tot asa.
  Do not step the line pls :)

  • Stiu, traiasca web 2.0, cu totul de acord…Ziceam doar ca ma chinuie un pic gelozia, si asta in gluma ca sa am pretext sa ma bag si eu in vorba… ;)

 2. piper says:

  capisci. tuo site e mio site :D

 3. Te rog frumos sa nu te mai auto-citezi, facand reclama mascata la alte site-uri. Eu sunt un administrator gelos! :)

  Multumesc pentru intelegere. Si pentru contributii.

 4. piper says:

  delicios film, daca as putea utiliza acest adverb. cronica mea aici:
  http://zeemoviez.blogspot.com/search?q=nunta+muta

Comentariu:

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Copyright ©2009 inessentia.net, All rights reserved.| Powered by WordPress| Design: Simpleindy

Directoare web: Director Web